'UGent to Paris'

door Climate Express
  • 06.12.2015
12:00
Actie: Oostende / *

Woensdagavond besliste de Franse overheid dat de klimaatmars van 29 november in Parijs niet kan doorgaan. De klimaattop gaat echter wel door en dus vinden wij het belangrijk dat ook de burger zijn stem kan laten horen. Samen met de Klimaatcoalitie hebben we de afgelopen week gewerkt aan een sterk alternatief in eigen land. We trekken symbolisch richting een natuurlijke grens van groot belang: de zee.

In Oostende zullen we op 6 december om 12u minstens even luid onze stem laten horen voor het klimaat. De zeespiegel stijgt, maar ook de klimaatmobilisatie neemt aan kracht toe. Het tij keert. Bijna 10.000 Belgen stonden klaar om de grens over te steken voor het klimaat. Niet alleen de mars, maar ook de reis naar Parijs zou een onvergetelijk moment van uitwisseling en debat worden. Daarom bekijken we momenteel hoe we onze treinen en bussen kunnen behouden met als nieuwe bestemming Oostende en als nieuwe datum 6 december.

Een klimaattop zonder klimaatmars is zoals een café zonder bier. De klimaatmars en andere initiatieven van het maatschappelijke middenveld zijn niet zomaar randactiviteiten, ze vormen een essentieel onderdeel van de onderhandelingen. Het zijn de mensen in de straat die opkomen voor het algemeen belang en alternatieven naar voor schuiven. Zij wijzen erop dat het klimaatvraagstuk niet losstaat van andere g rote uitdagingen, zoals sociale ongelijkheid en de voedselcrisis.

Lees hier alle updates over de fietstocht, de Climate Games en de eigen initiatieven. De Climate Express is een enthousiaste groep vrijwilligers, waar heel wat (oud)UGent-studenten het voortouw nemen.