'De Maat der dingen'

door Vladimir Marnix Ivaneanu
  • 23.11.2015 to 03.12.2015
op weekdagen van 08:00 tot 19:00
Klimaatparcours: PUNT 05. Plateaugebouw / J. Plateaustraat 9 / inkomhal
Peter/meter van dit werk: Lieven Tavernier, muzikant

Voor dit werk ben ik vertrokken vanuit het wereldberoemde schilderij "Der Wanderer über dem Nebelmeer" van Caspar David Friedrich en heb dit gecombineerd met mijn fascinatie voor taal en de symbolische kracht van bepaalde theaterelementen.

Met dit werk probeer ik het ambivalente spanningsveld tussen de Mens en zijn omgeving (de Natuur) te verbeelden. Net zoals in een toneelstuk is er steeds een spanning tussen datgene wat er is en wat er niet is. Vragen zoals" Wat is Natuur?", "En hoe verhoudt de Mens zich hier tegenover?", " Wat is de Mens?", "Wie of wat is de maat der dingen?" en " Waarom verlangen we nu juist om terug één te zijn met datgene dat we voordien juist van ons wouden scheiden?" staan centraal. In de huidige klimaatsdiscussie zijn deze vragen volgens mij zeer noodzakelijk om te stellen. De kern van het probleem is niet dat we bepaalde handelingen wel of niet doen, maar is wel waarom we die handelingen al dan niet doen. Het is niet genoeg om voor of tegen iets te zijn. Maar we moeten dieper in onze kijk en ons denken durven doordringen. Zoniet blijft de maat der dingen uit balans.

Lieven Tavernier, muzikant, peter van dit werk:

"200 jaar na Caspar David Friedrichs 'Wanderer über dem Nebelmeer' keert Vladimir Ivaneau terug naar de plek. Boeiend wat hij nu ziet. Zijn de nevelen van toen nu opgetrokken en zien we nu beter? Zien we méér? Of was er genoeg te zien in de nevels?

Nog steeds kunnen we niet zien wat de wandelaar van Friedrich toen zag, de wandelaarster van Ivaneau nu ziet. Meester van en in het landschap?


Loop nu rond het landschap. Loop dankzij Vladimir in dat landschap: één landschap en vele landschappen. En lost Vladimir het raadsel van Friedrichs schilderij op ? Zullen we nu eindelijk, nu we rond het werk van Ivaneanu kunnen lopen, eindelijk het gezicht zien van de wandelaar, de wandelaarster?


En vooral : Was er al genoeg te zien in de nevels ?"


Ook op deze locatie

Klimaatparcours

door Luc Deleu
PUNT 05. Plateaugebouw / J. Plateaustraat 9 (gevel)
23.11.2015 to 03.12.2015
door Vladimir Marnix Ivaneanu
PUNT 05. Plateaugebouw / J. Plateaustraat 9 (ingang Bibliotheek Architectuur)
23.11.2015 to 03.12.2015
door Vladimir Marnix Ivaneanu
PUNT 05. Plateaugebouw / J. Plateaustraat 9 (Bibliotheek Architectuur)
23.11.2015 to 03.12.2015